Zindelijkheid

 

Doorgaans zijn kinderen rond hun

 

4e verjaardag al lang zindelijk.

 

Dat is dan ook een voorwaarde om kinderen in te laten

 

draaien en  mee te laten draaien in groep 1.

 

Een heel enkele keer is er sprake van een medisch probleem

 

en in dat geval overleggen we met ouders

 

welke ondersteuning geregeld kan worden.

 

Zindelijkheid-690x460

 

Zindelijkheid, noodzakelijk gezien pas nodig als je kind vier is en naar de basisschool gaat, praktisch gezien ook best handig bij kinderen vanaf twee jaar oud. Want stel je eens voor; geen gesjouw meer met pakken luiers, doorgelekte toestanden, gedoe wanneer je de luiertas bent vergeten als je bij je tante op bezoek bent en je houdt nog bakken met geld over ook (waarvan je van weer uit eten kunt). Dus: dag luiers, hallo grote wc! 

Voordat je begint, onthou dan nog even dit; het heeft geen zin je kind zindelijk proberen te maken onder de twee jaar. Kinderen beginnen vanaf 18 maanden pas hun blaas en darmen te beheersen en het duurt nog langer om te snappen dat ze op de wc of op het potje moeten gaan zitten bij aandrang. Als je kind er echt klaar voor is, is het een fluitje van een cent.

Stap 1. Het begint bij goede communicatie. Een kind met een rood aangelopen hoofd dat in een hoekje van de kamer staat, is duidelijk iets aan het doen, maar hij moet het ook van te voren zelf herkennen. Is je kind in staat te kunnen aangeven dat hij moet plassen? Dan mag je door naar stap 2.

Stap 2. Maak van het naar de wc gaan niet iets geheimzinnigs. Als jouw kind je nog niet achtervolgt als je zelf gaat plassen, neem hem dan mee en laat hem zien dat mama ook op de wc zit. Zet hem op je schoot (als je klaar bent) en maak er een spelletje van. Laat hem de wc doortrekken bijvoorbeeld, of het wc-papier pakken en ga samen handen wassen. Maak plassen leuk!

Stap 3. Poep en plas is niet vies (in dit geval dan even, uitzonderingen daargelaten) en ook niet eng! Zolang je daar duidelijk over bent, zal je kind zich ook niet ‘schamen’ als hij op het potje zit, of bang zijn voor wat er daar in die wc ligt.

Stap 4. Maak samen met je kind een uitje naar de Hema en koop een potje (of twee, die je op verschillende plekken in huis neerzet) en een paar onderbroekjes.

Stap 5. Zet het potje in het midden van de kamer, of in ieder geval goed in het zicht, want dit voorwerp wordt de komende weken/maanden belangrijk. Geen paniek, als je kind er straks echt zelf op gaat zitten verhuis je dat ding alsnog naar de wc of badkamer. Doe zelf of met een pop voor hoe je het ding gebruikt.

Stap 6. Nu moet je gaan opletten; telkens als je denkt dat je kind moet plassen zet je hem op het potje. Net zo lang tot er een druppeltje uitkomt. Misschien zal je kind de eerste paar keer niet willen plassen, maar dat is niet erg. Als het zomer is, is het makkelijk om je kind in zijn blootje te laten rondlopen en hem af en toe op het potje te zetten. Maar bij sommige kinderen werkt dit niet, die moeten juist het vervelende gevoel van een natte onderbroek voelen om het te vermijden.

Stap 7. De dag dat de eerste druppel in het potje valt is er eentje voor in de boeken. Juich alsof het Nederlands Elftal heeft gescoord, doe een dansje, klap in je handen, ga op je kop staan, en geef je kind in elk geval de indruk dat hij zojuist een fantastische prestatie heeft afgeleverd.

Stap 8. Hou vol en wees consequent. Vraag 100 keer per dag of je kind moet plassen (net zo lang tot je er zelf ook gek van wordt), zet je kind na elke maaltijd en drinkpauze op de wc/het potje, en ga ook daadwerkelijk met je kind plassen als hij dat aangeeft. Ja, dus ook als jullie net aan tafel zitten met een warme maaltijd, je kind toch een luier om heeft en jij eigenlijk denkt: “Plas voor het gemak maar even in je luier. We zitten net.”

Stap 9. Maak het plassen nog aantrekkelijker door een beloningssysteem in te stellen met stickers. Teken op een A4 allemaal vakjes en hang die in de wc/badkamer op. Elke keer als er is geplast of gepoept, mag je kind een sticker op het vel plakken.

Stap 10. Je kan ervoor kiezen om je kind gelijk op de wc te zetten met een brilverkleiner, maar sommige kinderen vinden dit nog een beetje eng en willen liever op het potje. Plast je kind een tijdje goed op het potje, probeer hem dan af en toe op de wc te zetten (zonder gelijk door te trekken, dit vinden kinderen ook eng!), zet het potje op de dichte wc, of geef het potje gezamenlijk met je kind aan Sinterklaas mee of aan het kleine buurjongetje bijvoorbeeld.

Vaak duurt het nog een tijdje (gemiddeld een half jaar tot een jaar nadat je kind overdag zindelijk is) voordat je kind ’s nachts ook helemaal zindelijk is en dat is natuurlijk prima. Het is al heel wat om overdag aan te geven dat je moet plassen, maar ’s nachts is dat helemaal lastig als je lekker ligt te slapen. Wil je ’s nachts ook een zindelijk kind? Koop dan eerst zo’n oefenbroekje, anders ben je in het begin elke nacht bedden aan het verschonen. Laat je kind plassen voordat hij naar bed gaat, en nog een keertje als jullie ook gaan slapen. Hiervoor maak je hem dus wakker. Doe dit eerst nog met luier en gaat dit een paar dagen goed (’s ochtends nog een droge luier) dan kun je het oefenbroekje aandoen. En als dit ook goed gaat is je kind helemaal zindelijk!

Tips bij het zindelijk maken:

  • Trek je kind kleren aan die makkelijk weer uit te trekken zijn. Dus geen ingewikkelde broeken met knoopjes, maar lekkere leggings of maillotjes die zo naar beneden kunnen.
  • Word nooit boos als je kind in zijn broek of luier heeft geplast!
  • Zorg dat het potje, zeker die eerste weken, binnen handbereik staat.
  • Sommige kinderen willen het liefst in een hoekje plassen, zet het potje dan ook in een hoekje.
  • Geen luier in de auto of op bezoek bij opa & oma. Wees consequent, geen luier, is geen luier (behalve ’s nachts dan).
  • Ga altijd plassen voordat je de deur uitgaat en neem een schone onderbroek en broek mee.
  • Nooit overhaasten.
  • Komt er een baby bij, gaan jullie verhuizen of is er sprake van ziekte/sterfgeval dichtbij? Stel het zindelijk maken dan ook maar even uit. Ingrijpende gebeurtenissen plus het moeten plassen op een potje gaan niet goed samen. Soms zie je ook dat kindjes die zindelijk zijn met de geboorte van een babybroertje of -zusje opeens weer in hun broek gaan plassen of een luier om willen.